U trendu

Izraelske zatvorske vlasti ne dozvoljavaju Palestinki da ode na sahranu kćerke

Izraelska zatvorska služba je saopštila da neće dozvoliti palestinskoj poslanici, članici Narodnog fronta za oslobodjenje Palestine (PFLP), da ode na sahranu kćerke, što je izazvalo osude palestinskih aktivista i organizacija za ljudska prava i pozive da bude puštena.

Pedesetosmogodišnja Kalida Džarar, istaknuta članica PFLP, je u proteklim godinama nekoliko puta bila u izraelskom zatvoru, a u martu je osudjena na dve godine zbog članstva u toj organizaciji koja ima i vojno krilo a Izrael i zapadne zemlje je smatraju terorističkom.

Kalida Džarar nije, medjutim, bila umešana u napade, što je u martu, kada je osudjena na dve godine, potvrdila izraelska vojska navodeći da se „nije bavila organizacionim i vojnim aspektima“.

Pre šest godina bila je osudjena na 15 meseci zatvora, izmedju ostalog, zbog članstva u Narodnom frontu za oslobodjenje Palestine.

Ona je mesecima bila u takozvanom administrativnom pritvoru, bez podizanja optužnice.

Njena 30-godišnja kćerka koja je radila za organizaciju za ljudska prava Al Hak pronadjena je mrtva u nedelju u gradu Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali.

Uzrok njene smrti nije objavljen, a izraelski mediji su naveli da je preminula od srčanog udara.

Organizacija za koju je radila je pokrenula kampanju na društvenim mrežama da se Kalida Džarar odmah pusti iz zatvora iz humanitarnih razloga i uputila apel drugim zemljama i Medjunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Onlajn peticiju potpisalo je 11.500 osoba.

Izraelski zvaničnici nisu ništa komentarisali, a Hjuman rajts voč, organizacija za ljudska prava sa sedištem u Njujorku, je navela da je hapšenje Kalide Džarar deo izraelskog suprotstavljanja nenasilnoj političkoj opoziciji višedecenijskoj okupaciji zemlje na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju nezavisnu državu.

Direktor te organizacije zadužen za Izrael i palestinske teritorije Omar Šakir je ocenio da je pritvaranje Kalide zbog političke aktivnosti kršenje njenih prava i da je najmanje što izraelske vlasti mogu da urade jeste da je puste da se oprosti od kćerke.

Izraelska zatvorska služba je u pismu ministru javne bezbednosti Omeru Barlevu od koga su organizacije za ljudska prava i izraelski arapski poslanci zatražili da pusti zatvorenicu na sahranu, navela da će joj biti dozvoljeno da telefonira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.