U trendu

Izraelski avioni pogodili ciljeve Hamasa u Gazi posle sukoba na granici

 Izraelski borbeni avioni napali su kasno sinoć ciljeve Hamasa u pojasu Gaze posle sukoba vojnika i palestinskih demonstranata na granici u kojima su ranjene desetine ljudi, uključujući jednog 13-godišnjeg Palestinca i izraelskog graničnog policajca.

Vojnici su otvorili vatru na mlade palestinske demonstrante jer su bacali zapaljive naprave i pokušavali da se popnu na zid duž granice, tačno tri meseca posle uspostavljanja prekida vatre kojim je okončan jedanaestodnevni rat izmedju Izraela i Hamasa, vladajućeg na toj blokiranoj palestinskoj teritoriji.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je ranjen 41 civil, uključujući dečaka koji je pogodjen u glavu i u kritičnom je stanju.

Islamski ekstremistički Hamas je saopštio da su hiljade ljudi učestvovale u protestu.

Izraelska vojska je saopštila da je „nekoliko stotina izgrednika“ pokušalo da predje preko zida, te da je koristila suzavac i druga sredstva za rasturanje nereda i bojevu municiju kada je bilo neophodno, a da su demonstranti palili automobilske gume.

Kako je navedeno granični policajac je ranjen bojevom municijom i zadobio je povrede opasne po život, a ministar odbrane Izraela Beni Ganc je preko televizije upozorio da su to „izuzetno ozbiljni dogadjaji“ i da će uslediti odgovor.

Ubrzo potom izraelska vojska je saopštila da su borbeni avioni pogodili „četiri mesta za proizvodnju i skladišta koja pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas“ i da su pojačane snage na granici.

Izveštaja o mogućim žrtvama udara iz vazduha nije odmah bilo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.