U trendu

Izraelski borbeni avion presreo dron Hamasa iznad pojasa Gaze

 Izraelska vojska je danas presrela bespilotnu letelicu iznad pojasa Gaze, nepun dan posle sličnog incidenta na severu, kada je oboren dron koji je doleteo iz pravca Sirije.
Letelica je danas primećena i praćena pre nego što je ušla na teritoriju Izraela i nije predstavljala nikakvu opasnost ni u jednom trenutku, javljaju izraelski mediji.

Vojno krilo Hamasa preuzelo je odgovornost za taj dron.

„Tokom vežbe vazduhoplovnih snaga Brigada al-Kasam cionistički avioni su ciljali dron tipa Šahab na nebu iznad pojasa Gaze“, saopštila je ta islamska ekstremistička organizacija, vladajuća u Gazi i dodala da je protivvazdušna odbrana Brigada al-Kasam ispalila rakete tipa zemlja vazduh na izraelski avion.

Dogodilo se to pošto su u nedelju izraelski helikopteri i borbeni avioni uzleteli da obore neidentifikovanu letelicu koja je ušla na izraelsku teritoriju iz pravca Sirije.

Izraelske vazduhoplovne snage su pratile kretanje letelice i oborile je na otvoreno područje da bi se kasnije ispostavilo da je to bio dron.

Tim incidentina je prethodlo pojačanje napetosti između Izraela s jedne i Sirije i Irana sa druge strane.

Sirija je optužila Izrael za nekolko uzastopnih udara na svoju teritoriju.

Iran je u međuvremenu saopštio da su u izraelskim udarima iz vazduha na predgrađe Damaska u petak poginula dva vojna savetnika Revolucionarne garde.

Jedan je preminuo u petak, a drugi u nedelju, a Iran je zapretio da će „lažni cionistički režim nesumnjivo dobiti odgovor za taj zločin“.

Izraelski mediji navode da je napetost pojačana zbog iranskog prisustva na severnoj granici Izraela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar