U trendu

Izraelski mediji: SAD planiraju taktički napad na Iran

SAD planiraju taktički „vojni potez“ protiv Iran u odgovoru na napad na tankere u Zalivu prošlog četvrtka, procenjuju diplomatski izvori u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Bela kuća, kako su rekli za izraelski list „Maariv“, od petka neprestano raspravlja o tome. U tim diskusijama učestvuju visoki zvaničnici Pentagona i savetnici  predsednika Donalda Trampa.

Navodno se razmatra bombardovanje iranskog postrojenja povezanog s nuklearnim programom,  tvrde ti izvori.

„Bombardovanje će biti masivno, ali ograničeno na odredjenu metu“, rekao je neimenovani zapadni diplomata.

O odluci o izvodjenju vojne akcije protiv Irana diskutovalo se ranije u Beloj kući, pre najnovijih izveštaja da bi Iran mogao da poveća nivo obogaćivanja uranijuma.

Zvaničnici su naveli da SAD planiraju da pojačaju vojno prisustvo na Bliskom istoku.

Vršilac dužnosti američkog sekretara za odbranu Patrik Šenahen izjavio je sinoć da će SAD poslati još 1.000 vojnika na Bliski istok iz „odbrambenih razloga“ zbog „neprijateljskog ponašanja iranskih snaga i njihovih saradničkih grupa koje ugrožavaju osoblje i interese SAD širom regiona“.

Izvori „Maariva“ su dodali da predsednik Tramp „nije entuzijasta“ prema „vojnom potezu“ protiv Irana, ali da je „izgubio strpljenje“ i da će omogućiti državnom seketaru SAD Majku Pompeu, koji vrši pritisak da se preduzme akcija, da radi šta želi.

Pompeo je više puta kritikovao Iran i tvrdio da nema sumnje da je Teheran odgovoran za prošlonedeljne eksplozije na tankerima u Zalivu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.