Izraelski oficir tvrdi da Asad ima još tri tone hemijskog oružja

Jedan visoki izraelski oficir, čije se ime ne može objaviti zbog vojnih pravila, rekao je danas novinarima da je „gas sarin u Siriji ispaljen po naredbi visokih oficira režima i da je moguće da je to znao sirijski predsednik Bašar al-Asad“, kao i da Asadove snage imaju još oko tri tone hemijskog oružja.

Vojni oficir je to izjavio na osnovu izraelskih obaveštajnih informacija.

„Teško je poverovati da on (Asad) nije znao za to“, rekao je oficir, dodavši da upotreba takvog oružja ukazuje na teškoće kojima je sirijski lider duboko frustriran.

Oficir je ocenio da američki raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu u odgovoru na taj incident, kada je ispaljeno gotovo 60 raketa, nije doneo strateški preokret u šestogodišnjem sirijskom gradjanskom ratu u kojem je poginulo 400.000 ljudi, već je to samo „borbeni razvoj“, kako je rekao.

Oficir je takodje rekao da je Asad u poslednjih nekoliko meseci stekao izvesno samopouzdanje pošto je povratio teritorije na zapadu zemlje.

To mu je, izmedju ostalog, omogućilo da ispali protiv-avionske rakete na Izrael u neuspelom pokušaju da presretne izraelske avione koji su napali konvoj oružja iz Sirije, namenjen libanskom Hezbolahu.

Istovremeno je najavio da će se sprečavanje krijumčarenja oružja za Hezbolah nastaviti uprkos tom incidentu.

Asad je ranije imao 1.200 tona hemijskog materijala u raketama, ali je većina uništena, te mu je ostalo samo nekoliko tona. Tu procenu oficira su potvrdila druga dva zvaničnika odbrane, čija imena takodje nisu objavljena, prenela je agencija Asošijeted pres.

Upotreba „sarina pokazuje Asadovu frustraciju i uznemirenost zbog činjenice da nema želje da se preduzmu kopnene akcije u Siriji, ne od strane Hezbolaha, Rusije ili Iranaca, i ja ne mogu da vidim kako će se u Siriji rešiti stvari, moguće rešenje bi moglo biti osnivanje federacije ili konfederacije na etničkoj bazi, kao na Balkanu“, rekao je oficir.

Osvrćući se na napad hemijskim oružjem u provinciji Idlib u kojem je poginulo bezmalo 90 ljudi, on je rekao da je „stav Izraela da tamo gde super-sile preuzimaju odgovornost, mi nemamo razloga da uskačemo, već da predstavimo obaveštajnu sliku i da nastavimo humanitarnu pomoć ranjenima na Golanu“ – pomoć Izraela ranjenima blizu granice sa Sirijom.

Izrael nastoji da se ne meša u sukob u susednoj Siriji, ali odgovara na povremeno prebacivanje vatre preko granice, mada izraelska vojska veruje da su posredi greške.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.