U trendu

Izraelski premijer Benet prvi put odlazi u UAE

JERUSALIM – Izraelski premijer Naftali Benet otputovaće danas u Ujedinjene Arapske Emirate i sastati se sa de fakto vladarom te zalivske države, tokom prve posete na najvišem nivou od kada su ove dve zemlje formalizovale odnose prošle godine.

Ovo putovanje, kako navodi agencija Rojters, dolazi u jeku povišenih regionalnih tenzija, a dok svetske sile pokušavaju da obnove nuklearni sporazum s Iranom.

Izrael i neke zalivske arapske zemlje dele zabrinutost zbog iranskih aktivnosti u regionu.

„Danas putujem u Ujedinjene Arapske Emirate i biće to prvi put da izraelski premijer posećuje tu zemlju“, rekao je Benet na sednici vlade.

Kako navodi britanska agencija, zvanične potvrde iz Abu Dabija povodom dolaska premijera Beneta još nema.

Ujedinjeni Arapski Emirati zajedno sa Bahreinom, Sudanom i Marokom krenuli su ka normalizaciji odnosa s Izraelom u okviru inicijative koju sponzorišu Sjedinjene Američke Države pod nazivom „Abrahamov sporazum“.

Benetov put u UAE je prva poseta jednog izraelskog premijera nekoj od te četiri zemalja, navodi Rojters.

On će se u ponedeljak sastati s prestolonaslednikom šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom, saopšteno je iz Benetovog kabineta.

Dvojica lidera razgovaraće o produbljivanju veza, s naglaskom na ekonomskim pitanjima koja će doprineti prosperitetu, blagostanju i jačanju stabilnosti između zemalja, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar