U trendu

Izraelski vojnici ubili dvojicu palestinskih tinejdžera na granici Gaze

Izraelski vojnici ubili su danas dvojicu palestinskih tinejdžera dok su hiljade ljudi demostrirale kraj granične ograde koja odvaja pojas Gaze od Izraela.

Na protestu na jugu pojasa Gaze 14-godišnji Hasan Šalabi pogodjen je u grudi, a 18-godišnji Hamza Ištivi poginuo je u protestu istočno od Gaza Sitija, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji. Ištivi je pogodjen metkom u vrat.

U saopštenju ministarstva se navodi da je još 17 demonstranata ranjeno. Izraelska vojska nije odmah komentarisala.

U protestima na pet lokacija kraj ograde učestvovale su hiljade Palestinaca, bacajući kamenice na izraelske vojnike. Izraelski vojnci su odgovarali suzavcem i bojevom municijom.

Protesti na granici Gaze koje je pokrenuo islamski ekstremistički Hamas traju od kraja marta jednom nedeljno, petkom. U njima je, po podacima AP-a, poginulo 190 Palestinaca i jedan izraelski vojnik.

Nasilje je ponekad eskaliralo u razmenu raketiranja i izraelskih napada iz vazduha preko granice.

Hamas koji vlada Gazom zahteva okončanje izraelske i egipatske blokade pojasa Gate uvedene još 2007. godine, kada su hamasovci preuzeli kontrolu, pobedivši snage lojalne umerenijem rivalskom Fatahu.

Egipat je u medjuvremnu olakšao kretanje Palestinaca preko granice i Izrael je dozvolio Kataru da šalje finansijsku pomoć u Gazi ali Hamas kaže da to nije dovoljno.

Izrael optužuje Hamas da koristi proteste kao pokriće za napade na vojnike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar