U trendu

Izveštaj Amerikanaca: Sa Kosova u terorističke redove otišle 403 osobe

Sa teritorije Kosova u Siriju i Irak su prošle godine otišle 403 osobe, sa ciljem da se bore u redovima Islamske države i Al-Nusra Fronta, a poginulo ih je 74, navodi se u izveštaju Stejt departmenta o terorizmu za 2017. godinu, koji je predstavljen u Vašingtonu.

Prema podacima Stejt departmenta, na Kosovo se vratilo 133, dok je njih 196 ostalo u konfliktnim zonama.

U izveštaju se takođe ocenjuje da je Vlada Srbije preduzela korake da poboljša svoju sposobnost u borbi protiv terorizma, prenosi Glas Amerike.

Navodi se da u Srbiji tokom 2017. godine nije bilo terorističkih napada i da je nivo aktivnosti u vezi s regrutacijom boraca za Islamsku državu bio nizak.

Najveće pretnje od terorizma u Srbiji, prema podacima iz ovog izveštaja, ostaju potencijalno kretanje novca i oružja preko njene teritorije, povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija.

U izveštaju se navodi da je vlada u Beogradu preduzela korake da poboljša svoju sposobnost u borbi protiv terorizma, usvajanjem Nacionalne strategije za sprečavanje i odgovor na terorizam u periodu od 2017. do 2021. godine, ali i nastavljanjem saradnje s međunarodnim partnerima, uz poseban fokus na sprovođenje zakona i napore u oblasti sajber-bezbednosti.

Navodi se i da je, kao članica Globalne koalicije za poraz Islamske države, Srbija obećala donacije u medicinskoj opremi u maju, ali da su, kako piše, „neiskustvo u ulozi donatora i unutrašnje prepreke odložili isporuku te pomoći i po svemu sudeći će ograničiti dodatno finansijske i materijalne doprinose Koaliciji“.

U izveštaju se napominje i da je Srbija nastavila da koristi obuku američke vlade u izgradnji svojih kapaciteta za borbu protiv terorizma.

Kada je reč o pravosuđu, sprovođenju zakona i bezbednosti granica, u izveštaju se ističe da je neophodno da Srbija poboljša kapacitete za sprovođenje zakona, ali da je napredak zemlje u toj oblasti postojan.

Ističe se članstvo Srbije u organizacijama, čiji je cilj suprotstavljanje finansiranju terorizma i pranju novca, ali i strategija u borbi protiv nasilnog ekstremizma, u kojoj veliku ulogu ima nekoliko ministarstava, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, kulture i informisanja, obrazovanja, omladine i sporta.

Srbija je, takođe, uključena u ograničenu regionalnu i međunarodnu saradnju o antiterorističkim pitanjima, dodaje se u izveštaju, u kojem se ukazuje i na saradnju sa Interpolom i Evropolom, bilateralne programe saradnje u obezbedivanju granica s Bugarskom, Mađarskom i Rumunijom i slično granično partnerstvo sa BiH i Hrvatskom.

„Srpske agencije u ovoj oblasti rutinski saraduju i sa Albanijom, Kosovom, Makedonijom i Crnom Gorom“, zaključuje se u izveštaju o Srbiji.

U izveštaju Stejt departmenta obrađeni su i podaci za teritoriju BiH i Makedoniju.

Kada je reč o BiH, u izveštaju se ističe da je ta zemlja nastavila da povećava svoje antiterorističke kapacitete u 2017, ali da rupe u zakonima i blage kazne ostaju najveći izazovi.

„Efikasniju unutrašnju saradnju u BiH podrivaju međuagencijski i lični sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma, a što se tiče rehabilitacije i deradikalizacije, nije načinjen veliki napredak“, ocenjuje se u izveštaju.

Za Makedoniju se ističe da je sarađivala sa SAD u antiterorističkim naporima, kao i da je, takođe, članica Globalne koalicije za poraz Islamske države.

Makedonske vlasti su procenile da pripadnici i simpatizeri Islamske države održavaju prisutvo u toj zemlji, a Ministarstvo unutrašnjih poslova i obaveštajna agencija procenjuju da je najmanje 150 makedonskih državljana putovalo da se priključi terorističkim grupama u Siriji i Iraku, ističe se u izveštaju.

Kako se dodaje, od njih, 30 je ubijeno, 40 je i dalje u tim zonama, dok se 80 vratilo kući u Makedoniju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar