U trendu

J. Joksimović: Dobre vesti za Srbiju iz Brisela

BRISEL – Za Srbiju je značajno što predloženi kandidat za proširenje Laslo Tročanji dolazi iz Mađarske, jer ta zemlja, prema rečima ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović, u kontinuitetu, i to vrlo glasno, podržava politiku proširenja i najglasniji je zagovornik brzog napretka Srbije na evropskom putu.

Navodeći da već godinama slušamo dosta skeptičnu retoriku u vezi politike proširenja, Joksimović je ocenila da će, ukoliko prođe, mađarski kandidat uneti pozitivniji ton.

„Ovako predložena komisija daje novi impuls politici proširenja i novi zamajac u njenom oživljavanju“, rekla je Joksimović u Briselu i podsetila da je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svom prvom obraćanju rekla da politika proširenja ostaje važna i da postoji otvorena perspektiva za Zapadni Balkan.

Takođe, Joksimović je ukazala na dobre bilateralne odnose Srbije i Mađarske, izrazivši uverenje da će se to reflektovati na pozitivnu ulogu budućeg komesara za proširenje.

„Važno je i da se sam portfelj više ne zove ‘pregovori o proširenju’ nego portfelj za politiku proširenja i susedstvo, što je korak napred u razmatranju politike proširenja“, ocenila je Joksimović.

Kao drugu važnu i dobru vest za Srbiju, Joksimović je navela to što je bivši komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, predložen za možda jedan od najvažnijih resora – budžet i administracija.

„Za nas je to značajno, jer on vodi računa i o odredbama novog budzeta kojima se prave projekcije za prijem novih članova, što je uvek važan signal za proširenje“, rekla je Joksimović.

Ona je podsetila da je Srbija primalac evropskih fondova i pretpristupne IPA pomoći, te zaključila da su za Srbiju vesti iz Brisela danas bile dobre, kao i da je ona, kao ministar za evropske integracije, zadovoljna rešenjima koja treba da se izglasaju u evropskom parlamentu.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Anonimni

    „Neka Bog blagoslovi Srpsku Patrijaršiju. Neka Bog blagoslovi i nastavi da blagoslovi Srpsku Crkvu i neka Bog zaštiti Crkvu i zemlju Srbiju nepovređenu i zaštićenu protiv svake zle sile“.

  2. Anonimni

    Dajte ljudi vishe prestanite sa tom smesnom pricom o „evropi“ – ej. ~20 godina vrtite istu pricu. Najbolje je sto citava ekipa eufila prima plate i beneficije za gluposti, i folira se praznim pricama i propagandnim izjavama o EU. U EU cemo uci kad to EU bude zelela, tj. bude joj potrebno, i ni sekundu vishe pre… od nas nista ne zavisi, vec od stava i interesa same EU. EU trenutno odgovara ovakva Srbija, u koju osim praznih prica ne mora nista da ulaze, a dobija se vishestruko vishe za ono malo ulozenog. Dok se to ne promeni, svaka prica o EU je cisto zamajavanje naroda, od strane onih koji su za to debelo placeni. Sto bi narod rekao: ko je lud da kupi kravu, kad dobija mleko za dzabe?

Napišite komentar