J. Joksimović na Političkoj skupštini EPP u Briselu

BRISEL – Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP) koja je održana u Briselu.

Joksimović je na početku obavestila Skupštinu EPP o tome da su Beograd i srpski parlament upravo ovih dana domaćini najšireg formata globalne parlamentarne diplomatije IPU, čime se pokazuje nesumnjivi kredibilitet i ugled srpskog parlamenta i Srbije koja na multilateralnom planu pokazuje kapacitete saradnje na svim nivoima.

Ona je takođe izvestila Skupštinu EPP o radu stranke i političkoj situaciji u Srbiji.

Joksimović je obavestila o okončanoj prvoj rundi međustranačkog dijaloga u formatu „Žan Mone“ u Narodnoj skupštini uz posredovanje bivših poslanika Evropskog parlamenta.

Takođe, istakla je da, iako svakako da Srbija kao zemlja favorit za članstvo ima razvijene prakse i okvire demokratskog i transparentnog izbornog ciklusa, Vlada i vladajuća stranka aktivno su pokazali spremnost da se otvoreno razgovara o svim pitanjima, a sve u interesu unapređenja izbornih uslova i društveno političkih procesa unutar našeg društva, što je posao svake odgovorne i razborite Vlade, a deo opozicije koji ne želi dijalog pokazuje nedostatak odgovornosti prema dugoročnim interesima građana Srbije.

Joksimović je izvestila i o inicijativi predsednika Srbije Vučića o uspostavljanju “ malog Šengena“ sa Severnom Makedonijom i Albanijom, uz otvorena vrata svima iz regiona.

To je konkretan doprinos regionalnoj ekonomskoj saradnji I aktivnom pristupu evropskim integracijama, da ne stojimo u mestu čekajući EU da se reformiše i osnaži svoju volju i sposobnost da nastavi politiku proširenja.

Najveći akcenat u izveštaju Joksimović je stavila na iskazivanje ozbiljne zabrinutosti Srbije u pogledu, kako je ocenila, skandaloznog ruganja demokratiji i pokušaju manipulacije izbornom voljom Srba na izborima na KiM, i pozvala evropske partnere da na ozbiljan način tretiraju ovo pitanje koje podriva ionako lošu situaciju nepoverenja na KiM.

Radni deo Političke skupštine bio je posvećen statutornim izmenama: predlozima za izmene i dopune Statuta EPP i internih propisa, poboljšanju rada Etičke komisije EPP: usvajanje internih propisa i Kodeksa ponašanja EPP-a. Takođe, definisani su detalji programa predstojećeg novembarskog EPP Kongresa koji je planiran da se održi u Zagrebu.

Joksimović se susrela i sa brojnim kolegama iz sestrinskih partija. Srpska napredna stranka je pridruženi član Evropske narodne partije, što je najviši stepen članstva za stranku iz države koja još uvek nije članica EU.

(Tanjug)