U trendu

J. Koreja: Odobrena prva domaća vakcina protiv kovida-19

SEUL – Zdravstveni zvaničnici u Južnoj Koreji odobrili su danas prvu domaću vakcinu protiv kovida-19, za osobe starije od 18 godina, čime je omogućeno još jedno zdravstveno sredstvo u borbi protiv koronavirusa u trenutku kada dnevni broj novih slučajeva ponovo prelazi 10.000, prenosi AP.

U kliničkim ispitivanjima, na oko 4.000 osoba u Južnoj Koreji i pet drugih zemalja, dve doze vakcine „SKY Covione“ kompanije „SK Bioscience“ pokazalo se kao efikasnije od masovno korišćenih AstraZeneka vakcina za izgradnju imuniteta protiv infekcije, saopštili su zvaničnici južnokorejskog Ministarstva za bezbednost hrane i lekova.

Nije još poznato kako će zvaničnici primenjivati novorazvijenu vakcinu ili kolika će biti njena uloga u sledećoj fazi pandemije, pošto je ona razvijena za originalnu verziju koronavirusa, a ne za prenosiviji omikron soj koja je bio dominantan u zemlji ranije ove godine, prenosi AP.

Američki proizvođači vakcina Fajzer i Moderna ubrzali su svoj razvoj dopunskih vakcina usmerenih na omikron, a stručnjaci navode da je moguće da virus ponovo mutira u narednim mesecima.

Južna Koreja je danas prijavila 10.463 nova slučaja koronavirusa, što je prvi dnevni porast od 10.000 u poslednjih 20 dana, nakon višemesečnog trenda pada novih infekcija, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar