U trendu

Jaka: Pridruživanje Prištine „malom Šengenu“ ohrabrujuće

TIRANA – Predsednik Privredne komore Tirane Nikolin Jaka smatra da je pridruživanje Prištine inicijativi „mali Šengen“ ohrabrujuća vest koja će doprineti međusobnoj integraciji zemalja regiona a istovremeno i bržoj integraciji svih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

„Svim državama na zapadnom Balkanu koje već ostvaruju saradnju u okviru sporazuma CEFTA, pristupanje Prištine doprineće i novimposlovnim mogućnostima, širenju tržišta i investicija“, ocenio je Jaka za Tanjug dogovor koji je postignut sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Kreiranje „ONE-STOP-SHOP“ na svim granicama, unifikacija zahteva za izdavanje radnih dozvola među zemljama regiona, 24-časovni rad carinskih terminala u cilju ubrzavanja procedura, kao i harmonizacija laboratorijskih procedura i međusobno priznanje sertifikata za bezbednost i zdravlje proizvoda i jačanje saradnje među privrednim komorama regiona, direktne su posledice širenja mreže „mali Šengen“, kaže Jaka.

On smatra i da će učešće Prištine dalje doprineti konkretizaciji akcionog plana za pridruživanje EU, ustanovljenog u okviru formata Berlinskog procesa, koji je zasnovan na četiri stuba – tržište, investicije, mobilnost i digitalna integracija.

Predsednik Privredne komore Tirane ocenjuje i da će pristupanje tzv Kosova malom Šengenu biti važan korak za „konkretizaciju političkog sporazuma između Prištine i Beograda.

„Političke odluke služe procesu regionalne ekonomske integracije gde međunarodna zajednica, posebno SAD i EU, nude vladama dveju strana napredovanje ka finalizaciji političkog sporazuma koji će utrti put za ekonomske integracije u zajedničkom interesu“, istakao je Jaka.

Jaka potpis Prištine na pristup „malom Šengenu“ vidi i kao zamajac „teritoriji Kosova“ za viznu liberalizaciju.

Priština se ekonomskim sporazumom iz Vašingtona obavezala na pridruživanje inicijativi „mali Šengen“ koja je potekla od srpskog predsednika Aleksandra Vučića krajem prošle godine.

Inicijativu su odmah podržale Severna Makedonija i Albanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.