U trendu

Jamajka Palasiosa izručuje Kolumbiji

KINGSTON – Bivši pripadnik kolumbijske vojske Mario Antonio Palasios, optužen za umešanost u prošlogodišnje ubistvo predsednika Haitija Žovnela Moiza, biće deportovan iz Jamajke u svoju matičnu zemlju 3. januara, saopštila je danas senatorka i državni tužilac Jamajke Marlin Malahu Forte.

Vlasti Haitija optužuju Palasiosa (43) da je bio deo plaćeničke grupe koja je likvidirala Moiza u julu tokom napada na njegovu privatnu rezidenciju, kada je ranjena i njegova supruga, prenosi Rojters.

Palasios je uhapšen na Jamajci prošlog oktobra i osuđen zbog ilegalnog ulaska u zemlju iz Dominikanske Republike.

Vlada Jamajke je zbog toga izdala nalog za njegovu deportaciju, iako ta ostrvska država nema formalni sporazum o ekstradiciji sa Haitijem koji traži izručnje Palaciosa zbog ubistva predsednika, rekao je portparol lokalne policije.

„Dostavljene informacije ga ne povezuju sa atentatom i zapravo ukazuju na to da je osumnjičen za pokušaj oružane pljačke, bez ikakvih drugih detalja. Naši pokušaji da dobijemo potpunije podatke od Vlade Haitija bili su neuspešni“, rekla je Malahu Forte za Rojters.

Advokati Palasiosa tražili su njegovo momentalno puštanje iz pritvorskog centra za odrasle u Kingstonu, tvrdeći da je mera pritvora nezakonita, kazala je Malahu Forte.

Rojters dodaje da za sada nije uspeo da dobije reagovanje, niti od Vlade Haitijia, niti niti od advokata Palasiosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.