U trendu

Janša i Moravjecki za Ukrajinu i Z. Balkan u EU do 2030.

LJUBLJANA – Premijeri Slovenije i Poljske, Janez Janša i Mateuš Moravjecki, pozvali su lidere EU da budu hrabari u svojim odlukama i izrade plan po kojem bi Ukrajina, zemlje Zapadnog Balkna, Gruzija i Moldavija, do 2030. godine ušle u članstvo EU.

U zajedničkom pismu upućenom predsedniku Evropkog saveta Šarlu Mišelu i liderima EU 27 pred sutrašnji samit u Briselu, Janša i Morovjecki, između ostalog, predlažu proširnje kao strateško rešenje za ukrajinsku krizu.

”Potrebno je da izradimo ambiciozan i opipljiv plan za ubrzanje integracija Ukrajine u EU do 2030. godine. Plan mora biti precizan, sa jasno definisanim koracima, rokovima i garancijom članstva do 2030. godine pod uslovom da su ispunjeni neophodni uslovi”, navodi se u pismu premijera u koji je Tanjug imao uvid.

Premijeri Slovenije i Poljske pozivaju EU da Ukrajini dodeli staus kandidata za članstvo u EU odmah nakon podnošenja zahteva, prilagodi svoje procedure i institucionalne okvire procesu ubrzanog pristupanja i obezbedni dovoljna materijalna sredstva za podršku tom procesu.

”Isti plan treba napraviti za Gruziju, Moldaviju i sve naše partnere na Zapadnom Balkanu koji već imaju jasnu evropsku perspektivu”, navodi se u zajedničkom pismu Janše i Moravieckog pred sutrašnuju raspravu lidera EU o krizi u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar