Japan će uništiti rekordnih više od 10 miliona živine zaražene ptičijim gripom

TOKIO – Japan će uništiti više od 10 miliona živine zaražene ptičijim gripom, što je rekordan broj za sezonu infekcije koja traje od oktobra do maja, saopštio je danas zvaničnik japanskog ministarstva poljoprivrede.

Broj žarišta ptičijeg gripa dostigao je 57, što je više od sezonskog rekorda 2020. godine kada ih je bilo 52, a broj pogođenih prefektura se povećao na 23 u odnosu na sezonu 2020/21. kada ih je bilo rekordnih 18, rekao je zvaničnik.

„Ptičji grip se širi svetom, uključujući i Evropu i SAD, a količina virusa koja dolazi u Japan sa pticama selicama je bila na visokom nivou ove sezone“, napomenuo je zvaničnik.

Sa najnovijim slučajem ptičjeg gripa, otkrivenog danas na farmi živine u Mijazakiju u jugozapadnom Japanu, ukupan broj zaražene živine koja će biti uništena dostigao je 10,08 miliona, premašujući na taj način 9,87 miliona koliko je bilo unušteno u periodu od novembra 2020. do marta 2021. godine, preneo je Rojters.

Rekordan broj pilića, ćurki i drugih ptica uništen je u epidemijama u SAD i Evropi, a virus se širi i u Južnoj Americi, Africi i Aziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.