U trendu

Japan: Desetine ugroženih kornjača kod ostrva Kume

TOKIO – Najmanje 30 ugroženih zelenih morskih kornjača pronađeno je kod japanskog ostrva Kume, a mnoge od njih su imale ubodne rane na vratu, prenosi CNN.

Kornjače su našli stanovnici ostrva u južnoj prefekturi Okinave prošle nedelje, a policija je počela da istražuje slučaj u petak nakon što su morske kornjače pronađene tokom oseke.

Neke od kornjača su krvarile i jedva su disale, rekao je policijski zvaničnik i dodao da su one imale rane po vratu izazvane, kako je kazao, nekim sečivom.

Područje u kojem su pronađene morske kornjače njihovo je prirodno stanište i prekriveno je morskom travom koju oni jedu, rekao je za CNN Joši Cukakoši, portparol muzeja morskih kornjača na ostrvu.

On je dodao da se morske kornjače zapliću u mreže koje postavljaju lokalni ribolovci i da ih oni mogu smatrati „smetnjom“ jer ih kidaju.

„Neki ribari misle da kornjače pojedu svu morsku travu pre nego što poraste i da to sprečava ribu da se mresti u tom području“, saopštio je Cukakoši.

Sve vrste morskih kornjača se smatraju ugroženim i nalaze se na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), navodi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.