U trendu

Japan: Dva broda kineske obalske straže ušla u vode Japana

TOKIO – Dva broda kineske obalske straže ušla su u teritorijalne vode Japana u blizini ostrva Senkaku, saopštila je danas japanska obalska straža.

Kako navodi japanska agencija Kjodo, ovo se desilo dan nakon što je kineski mornarički brod primećen u blizini ostrva na koja Kina polaže pravo.

Kako je navela u saopštenju japanska obalska straža, 15. ulazak brodova ove godine i prvi od 23. juna, dogodio se oko 4.35 časova po lokalnom vremu, nakon što su kineski brodovi pratili japanski ribarski čamac.

Patrolni brodovi naredili su da dva kineska broda odmah izađu iz voda u blizini grupe nenaseljenih ostrva, kojima upravlja Japan, ali na koje pravo polaže Kina, u Istočnom kineskom moru.

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je da je Japan uložio „ozbiljan protest“ Kini putem diplomatskih kanala.

On je na redovnoj konferenciji za novinare, ulazak brodova nazvao kršenjem međunarodnog prava i poručio da će se Japan pozabaviti akcijama Kine „mirno i odlučno“.

Ministar odbrane Nobuo Kiši je rekao da kineske „vojne aktivnosti postaju sve aktivnije“ i da će Japan „odlučno i smireno izaći na kraj sa svakim jednostranim pokušajem da se promeni status kvo“.

Ostrva Senkaku, koje Kina naziva Đaoju, i dalje su problematično pitanje u bilateralnim odnosima Kine i Japana, navodi Kjodo.

Uprkos ponovljenim protestima iz Tokija, Peking, koji takođe ima teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru, nastavlja da šalje plovila u vode oko ostrva pod kontrolom Japana.

Japan i Kina u septembru će obeležiti 50. godišnjicu normalizacije diplomatskih odnosa, ali je malo raspoloženja za slavlje i na jedno, i na drugoj strani, navodi japanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar