U trendu

Japan i Australija potpisali odbrambeni sporazum

MELBURN – Japan i Australija potpisali su danas sporazum o odbrambenoj saradnji, kao poslednji korak u jačanju međusobne bezbednosti usled porasta vojne i ekonomske moći Kine, javio je Rojters.

Japanski premijer Fumio Kišida i njegov australijski kolega Skot Morison, saglasili su se na današnjem virtuelnom samitu da te dve države treba da jačaju saradnju u oblastima kao što su sajber, svemirska i ekonomska bezbednost, rekao je jedan japanski zvaničnik.

Potpisani Sporazum o međusobnom pristupu (RAA), na kojem su dve zemlje radile nekoliko godina, omogućava australijskoj i japanskoj vojsci da međusobno sarađuju u odbrambenim i humanitarnim operacijama.

Australija sarađuje s Japanom, Indijom, SAD i Velikom Britanijom u jačanju odbrambenih veza zbog zabrinutosti oko Kine, naročito zbog njenog uticaja na Tajvan, slobodnu plovidbu u regionu i trgovinske razmirice, navodi britanska agencija.

Jedini vojni sporazum koji je Japan dosad imao jeste onaj sa SAD i to sporazum o statusu snaga, koji datira iz 1960. godine i omogućava američkoj vojsci da stacionira svoje ratne brodove, borbene avione i više hiljada vojnika u i oko Japana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.