U trendu

Japan: Kaznenim merama do boljeg odgovora na zarazne bolesti

TOKIO – Japanska vlada odlučila je danas da uvede kaznene mere za velike zdravstvene ustanove koje ne obezbede ambulantnu negu i dovoljan broj bolničkih kreveta za pacijente sa kovid-19 i drugim zaraznim bolestima, u skladu sa sporazumima koji imaju sa lokalnim samoupravama, prenosi Kjodo.

Vlada planira da uvede i kazne za osobe koji dolaze u Japan sa sumnjivim infekcijama i koji ne prijavljuju svoje zdravstveno stanje kada su u izolaciji ,a takođe će formirati agenciju koja će delovati kao komandni centar za reagovanje na zarazne bolesti u fiskalnoj 2023. godini, navodi se u saopštenju.

„Uspostavićemo sistemski okvir koji treba da osigura da medicinske usluge budu pružene u okolnostima kriznih situacija“, rekao je premijer Fumio Kišida na sastanku radne grupe za koronavirus.
Kišida je zadužio prisutne ministre da pripreme neophodnu zakonsku regulativu.

Vlada namerava da tokom jeseni podnese parlamentu predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaraznim bolestima, kojim bi se podržala politika obezbeđenja bolničkih kreveta i mera kontrole granica, navodi Kjodo.

Predlog zakona o formiranju Agencije za upravljanje krizama zaraznih bolesti biće podnet parlamentu na redovnoj sednici sledeće godine, saopštila je vlada.

Pored uspostavljanja agencije, koja će delovati kao komandni centar za zarazne bolesti, Japan takođe planira da oformi organizaciju po uzoru na američke Centre za kontrolu i prevenciju bolesti u fiskalnoj 2025. ili kasnije.

Medicinske ustanove koje će biti obuhvaćene novim pravilima uključuju one koje pružaju napredne tretmane, kao i usluge lokalnih klinika, navodi Kjodo.

Ako potpišu sporazume sa vladama prefektura o obezbeđivanju kreveta za pacijente sa zaraznim bolestima, ali ih se ne pridržavaju, izgubiće svoje posebne oznake i neće imati pravo na povlašćene naknade za medicinske usluge.

Prefekture Mijagi, Ibaraki, Totori i Saga, među 47 japanskih prefektura, promenile su danas pravila dnevnog evidentiranja slučajeva koronavirusa, kako bi se fokusirale samo na slučajeve starijih osoba i drugih koji su u riziku od razvoja teških simptoma u pokušaju da smanje opterećenje medicinskih ustanova.

Ovaj potez dolazi uoči plana vlade da primeni nova pravila širom zemlje.

Promena pravila je napravljena nakon zahteva japanskih guvernera i lekara usred porasta broja novih slučajeva kovid-19 u sedmom talasu infekcija, navodi Kjodo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar