U trendu

Japan: Moguće ublažavanje kovid mera za ulazak u zemlju

TOKIO – Japan bi mogao da ukine obavezu dostavljanja negativnog kovid testa za putnike i da poveća dnevni broj ulazaka u zemlju, izvestili su lokalni mediji, a prenosi Rojters.

Japan među velikim ekonomijama ima neke od najstrožih graničnih mera u vezi sa pandemijom, kojima se od putnika zahteva da pokažu negativan test na koronavirus, ne stariji od 72 sata, navodi britanska agencija.

Vlada bi uskoro mogla da odustane od takvog zahteva za vakcinisane putnike, a promena će stupiti na snagu za nekoliko nedelja, izvestio je u japanski list Nikei.

Dnevna granica dolaznih putnika mogla bi se povećati sa 20.000 na 50.000 već sledećeg meseca, saopštila je japanska mreža „Fudži njuz“.

Generalni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno nije želeo da precizira vreme bilo kakvog ublažavanja režima na granicama, i saopštio je da će to zavisiti od situacije sa kovidom u Japanu i inostranstvu, navodi Rojters.

Premijer Fumio Kišida, koji se trenutno oporavlja od kovida na kućnom lečenju, nakon što je bio pozitivan u nedelju, saopštio je još u maju da vlada želi da granične mere Japana uskladi sa merama drugih zemalja Grupe sedam (G7).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar