U trendu

Japan: Rekordan vojni budžet od 6,7 milijardi dolara

TOKIO – Japan planira rekordnu potrošnju za odbranu u sklopu dopunskog budžeta koji bi trebalo da bude objavljen danas zajedno sa paketom ekonomskih podsticaja, izvestili su japanski mediji.

Japan planira da izdvoji najmanje 770 milijardi jena (6,74 milijarde dolara) za odbranu u dopunskom budžetu koji će biti deo danas finalizovanog paketa ekonomskih stimulacija, prenosi agencija Rojters pozivajući se na japanski list Kjodo njuz.

U rekordnu potrošnju za odbranu su uračunati i troškovi za rakete i patrolne avione, kao i sredstva za jačanje odbrambenih kapaciteta u blizini jugozapadnih ostrva, navodi Kjodo.

Japan je dugo obećavao da će svoj vojni budžet držati u okviru 1,0 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je ublažilo zabrinutost u zemlji i inostranstvu od bilo kakvog oživljavanja militarizma.

Ali, usred sve veće zabrinutosti zbog prisustva kineske vojske u spornom Istočnokineskom moru, vladajuća japanska Liberalno-demokratska partija (LDP) uključila je u svoju platformu cilj potrošnje 2,0 odsto BDP-a ili čak i više na odbranu.

Japansko ministarstvo odbrane želi, između ostalog, finansijska sredstva za domaći stelt lovac i rakete koje mogu da putuju više od 1.000 km, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.