U trendu

Japan: Saveznik premijera Suge izgubio izbore u Jokohami

JOKOHAMA – Hašira Okonogi, politički saveznik premijera Japana Jošihide Suge, danas nije uspeo da ponovo bude izabran za gradonačelnika Jokohame, saopštila je državna TV NHK, pozivajući se na izlazne ankete po završetku glasanja, što je novi udarac za nepopularnog premijera uoči ovogodišnjih opštih izbora.

Izlazne ankete ukazuju da je opoziocioni kandidat, profesor javnog zdravlja Takeharu Jamanake, odneo ubedljivu pobedu, prenosi Rojters.

Ukupno osam kandidata se nadmetalo za položaj gradonačelnika Jokohame, među njima i aktuelni gradonačelnik Hašira Okonogi koga je podržao premijer Suga.

Najavljeni poraz Okonoge na području južno od Tokija, koje je bilo naklonjeno premijeru Sugi, verovatno će stvoriti dodatni pritisak na predsednika vlade Japana, koji je već na udaru javnih kritika zbog porasta broja novoobolelih od kovida-19 i percepcije da je bio nespremanh za rešavanje problema tokom pandemije, navodi agemcija.

Rejting premijera Suge je pao ispod 30 odsto u avgustu, što je izazvalo zabrinutost u vladajućoj Liberalno-demokratskoj partiji i nametnulo pitanje da li je on sposoban da predvodi stranku na opštim izborima koji se moraju održati do 28. novembra.

Suga je preuzeo dužnost prošlog septembra nakon što se njegov prethodnik Šinzo Abe povukao s položaja zbog lošeg zdravlja.

Iako se Suga bori da obuzda pandemiju, broj obolelih na dnevnom nivou prošle nedelje je dostigao rekordnih 25.000.

Iako je Jokohama Sugin izborni okrug, istraživanja javnog mnjenja koje su sredinom avgusta sproveli lokalni mediji pokazala su da je javnost zabrinuta zbog postupanja vlade u borbi sa pandemijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.