U trendu

Japan: Sud naredio japanskoj vladi da plati odštetu

Okružni sud Fukušime naredio je danas japanskoj vladi i nuklearnoj elektrani Fukušima da plate 500 miliona jena (4,5 miliona dolara) hiljadama bivših stanovnika područja u blizini nuklearke, koji su tražili odštetu zbog ugrožavanja života i imovine u nesreći koja se dogodila 2011. godine.

Sud je naveo da vlada nije naredila Tokijskoj elektro kompaniji da poboljša bezbednosne mere iako je još 2002. godine bila upoznata da postoji rizik od pojave velikog cunamija u tom regionu, preneo je Rojters.

Presuda je izrečena za najveću tužbu koju je podnela grupa od 3.800 građana, iako je još 30 sličnih tužbi podnelo oko 12.000 građana širom Japana.

Kako je preneo AFP, svaki građanin, čiji je život ili imovina bila ugrožena u nesreći dobiće po 360.000 jena (3.200 dolara).

Ovo je druga presuda, u kojoj je japanska vlada proglašena odgovornom za nesreću u koja se dogodila u Fukusimi.

Prethodnu odluku u kojoj se japanska vlada, takođe, smatra odgovornom doneo je okružni sud Maebaši.

Obalu grada Sendai na severoistoku Japana pogodio je podmorski zemljotres od devet stepeni Rihtera, koji je izazvao cunami nezabeleženih razmera, koje je bacalo automobile i do deset metara u visinu.

U zemljotresu je živote izgubilo oko 20.000 ljudi, međutim, kao posledica zemljotresa usledila je eksplozija tri nuklearna reaktora elektrane „Fukušima Daiči“, što je izazvalo nuklearnu katastrofu, najveću u istoriji.

Zvaničnici procenjuju Fukušimu kao nuklearnu katastrofu većih razmera od one u Černobilju , čije će se posledice osećati godinama zbog ogromne količine zračenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.