U trendu

Japanci pokušali da pošalju raketu u svemir, misija im propala posle 30-ak sekundi

Budućnost svemirske industrije donosi trku privatnih kompanija poput SpaceX-a čije će usluge NASA i druge kompanije koristiti prilikom letova u svemir, bilo da je reč o prevozu astronauta, satelita ili nekog drugog tereta.

Jedna od privatnih kompanija s velikim ambicijama je i japanski startup Interstellar Technologies koji je tokom vikenda testirao svoju petu raketu naziva Momo-F5.

Od prethodna četiri lansiranja, samo je jedno bilo uspešno – prvi let trajao je 66 sekundi, dok je drugo lansiranje završilo padom i eksplozijom nakon samo četiri sekunde. Treći pokušaj napokon se pokazao uspenim pa je raketa uspela da dosegne željenih 100 km visine. Sledeće lansiranje ponovno je bilo neuspješno (raketa MOMO-4 uspela je da “uhvati” 13 km visine), a slično se dogodilo i tokom vikenda.

Po japanskom vremenu, raketa je poletela u nedjelju u 5 i 15 ujutro iz grada Taikija – prvi utisci su bili pozitivni, ali posle nešto više od 30 sekundi primećeno je ispadanje delova motora. Nakon toga nadležnima iz Interstellar Technologiesa nije preostalo ništa drugo nego da prekinu let rakete koja je, nakon što je dosegla visinu od nešto više od 11 kilometara, počela nekontrolisano da se okreće te je završila u moru. Iako se sam trenutak pada ne vidi, mediji prenose da je pala oko 4 km od obale.

Predsednik kompanija Inagava Takahiro nedeljno lansiranje nazvao je razočaravajućim – naglasio je da još nije jasno šta se dogodilo, ali ekipa iz Interstellar Technologiesa tokom sledećih dana istražiće uzroke problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar