U trendu

Japanske vlasti istražuju izveštaj da je Kina otvorila policijske kancelarije

TOKIO – Japanske vlasti istražuju izveštaj grupe za ljudska prava da je Kina otvorila policijske kancelarije u Japanu, saopštio je danas portparol vlade Hirokazu Macuno.

„Preduzećemo sve neophodne korake kako bi smo razjasnili situaciju“, rekao je portparol japanske vlade na konferenciji za novinare upitan o odgovoru vlade na izveštaj, preneo je Rojters.

Macuno je ranije rekao da je Japan diplomatskim kanalima rekao kineskim vlastima da bi „bilo neprihvatljivo ukoliko postoji bilo kakva aktivnost koja narušava suverenitet Japana“.

Sa druge strane, kinesko ministarstvo spoljnih poslova negiralo je postojanje takvih stanica u inostranstvu.

Portparolka ministarstva Mao Ning rekla je na redovnom brifingu da se Kina uvek pridržavala principa da se ne meša u unutrašnje poslove stranih zemalja.

Grupa za ljudska prava Sejfgard Difendrs (Safeguard Defenders), fokusirana na Aziju sa sedištem u Španiji, objavila je dva izveštaja od septembra u kojima se navodi da su kineske vlasti uspostavile 102 policijske stanice u inostranstvu u 53 zemlje, uključujući Japan.

Grupa je u septembarskom izveštaju navela da je policija iz kineskog grada Fudžou postavila „servisnu stanicu“ u Tokiju, a onda je u naknadnom izveštaju navela da policija iz kineskog grada Nantong ima još jednu takvu stanicu negde u Japanu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.