U trendu

Jareb o dubrovačkoj književnosti, Srbiji, guslama, rakiji

ZAGREB – Potpredsednik Matice hrvatske Mario Jareb optužio još jedan je u nizu koji je optužio danas Srbiju da, kako tvrdi, prisvaja hrvatske književnike uz tvrdnju da je Dubrovnik uvek bio i jeste „meta tih velikosrpskih prisezanja“

„Reč je o dubrovačkoj književnosti. Da se poslužim jednim izrazom, o takozvanoj ‘srpskoj Atini’, kako to vole neki tamo preko da govore. Dubrovnik je uvek bio i jeste meta tih velikosrpskih prisezanja“, rekao je Jareb i dodao:

„I dubrovačka književnost kao jedan od najvećih dostignuća hrvatske kulture, s obzirom da u to doba Srbi imaju gusle, rakiju i prasetinu, nemaju ništa slično što bi ih svrstalo među druge evropske narode“.

Jareb ide i korak dalje pa kaže da zato Srbija voli da uzima dubrovačku kulturu.

„Kad zatreba, onda prema tome idu tenkovima i topovima, videli smo to u ratu. To im treba da se svrstaju u taj neki evropski kulturni zemljopis“, rekao je Jareb.

Na pitanje da li je to falsifikovanje istorije, Jareb kaže:

„Vi ne možete Srbiju prisiliti da odustane od toga. Dobar put bi bio da se naša kultura predstavlja na stranim jezicima. Vi vani imate puno neinformisanih ljudi, pa da mogu razumeti šta se tu događa“, rekao je potpredsednik Matice hrvatske u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ hrvatskog Javnog servisa HRT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)