„Jastrebovi” žedni rata umesto diplomatije

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif oglasio se posle uvođenja novih američkih sankcija njegovoj zemlji porukom da su, kako je naveo, „politički jastrebovi“ bliski predsedniku Donaldu Trampu žedni rata umesto diplomatije.

Zarif je na svom nalogu na Tviteru napisao da je Donald Tramp 100 odsto u pravu kada kaže da američka vojska nema šta da traži u Persijskom zalivu i da bi povlačenje američkih snaga bilo potpuno u interesu SAD i celog sveta.

​On je dodao da je sada, međutim, jasno da takozvani „tim B“ ne brine o američkim interesima, već da je prezreo diplomatiju i da je žedan rata.

Zarif je ranije izjavljivao da bi takozvani „tim B“, u kojem su američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, izraelski premijer Benjamin Netanijahu, prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman i prestolonaslednik UAE Muhamed bin Zaid el Nahajan, mogao da uvuče Trampau konflikt sa Iranom.

Tramp je danas potpisao ukaz o uvođenju novih sankcija Teheranu, rekavši da će one pogoditi vrhovnog vođu, ajatolaha Ali Hamneija.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin kasnije je najavio da će se i Zarif tokom nedelje naći na udaru sankcija.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.