U trendu

Jedina dobra vest iz Hrvatske je da nema novih žrtava

ZAGREB – Pred stanovnicima zemljotresom pogođenog područja Hrvatske, Petrinje, Siska, Gline i okolnog područja, je još jedna noć puna neizvesnosti, s obzirom na to da tlo neprestano podrhtava, da nema struje, a voda, tamo gde je ima, neupotrebljiva je za piće.

Hrvatska vlada je otvorila račun za obnovu i za tri županije u prvoj tranši budžetskih sredstava izdvojila 16 miliona evra.

Pomoć stiže ili je najavljena iz cele Hrvatske, Evropske unije i zemalja regiona.

Ugroženima je u ovom trenutku potreban smeštaj, jer u svoje domove ne smeju, a ne žele da ih napuste.

Jedina dobra vest sa tog područja je da nema informacija o novim žrtvama.

Razoreno područje i danas su obišli predstavnici državnog vrha, političari, kao i evropski poverenik za krizne situacije, koji je poručio da „Hrvatska nije sama“.

Tokom protekle noći 1.000 ljudi je tragalo po ruševinama, a potraga za eventualno zatrpanima je nastavljena i danas.

Na terenu se nalazi 150 vojnika, dok je 350 na stend baju.

Gradovi širom Hrvatske otkazuju novogodišnje programe i šalju pomoć stradalima u potresu, pomoć stiže iz Slovenije, Srbija pomaže novčano, a pomoć u novcu je najavila i URA Dritana Abazovića.

Mnogi hotelijeri i privatni iznajmljivači nude smeštaj stradalima u razornom potresu, ali najveći broj stanovnika ne želi da napušta svoje domove, pa su prošlu noć, a najverovatnije i ovu provesti na ulici i u automobilima.

Portparolka Crvenog krsta Katarina Zorić rekla je ranije danas da pomoć u hrani, higijeni, pelenama i ostalim potrepštinama stalno pristiže, ima je dovoljno i zasad ništa ne nedostaje.

Istovremeno, gradske vlasti Petrinje, Gline i Siska apeluju na vladu da nemaju dovoljno mehanizacije i da su im potrbni statičari.

Mediji iz ugroženih područja izveštavaju da mnnogi kamioni i bageri stoje jer ih niko ne raspoređuje na posao, a neki su se, piše zagrebački Jutarnj list vratili kućama.

Iz sisačke bolnice, teško oštećene u potresu, pacijenti su preseljeni u Zagreb.

Sa zemljom je sravnjeno pet škola, a novi potresi, od kojih su jutrošnji bili oko i preko četiri stepena, prave nova oštećenja na već oštećenim objektima.

S dolaskom noći ulice Petrinje, Siska i Gline deluju sablasno – dominiraju ruševine i gotovo pa zaglušujuća tišina.

Pollicija vodi računa o javnom redu i miru, a do sada nije zabeležena nijedna krađa na terenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.