U trendu

Jedina razmirica Grčke s Turskom pitanje granica

ATINA – Grčka neće razgovarati o pitanjima koja utiču na njen suverenitet, budući da se njena jedina razmirica sa Turskom tiče pomorskih zona, naglasio je danas zamenik grčkog ministra spoljnih poslova Miltijadis Varviciotis.

U intervjuu za TV Skaj, komentarišcuhi predstojeću posetu ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa Turskoj, on je rekao da je Grčka u velikoj meri odredila njihov tempo, jer je normalizacija odnosa EU i Turske bila direktno povezana s dijalogom sa Grčkom i izbegavanjem provokativnih akcija koje podrivaju stabilnost i bezbednost u regionu, prenosi grčka agencija ANA.

Upitan o reakcijama turskog ministarstva spoljnih poslova, Varviciotis je odgovorio da u Turskoj postoje snage koje ne žele dobru klimu ili poboljšanje bilateralnih odnosa.

Takođe je govorio o odnosima sa Libijom nakon nedavne posete premijera Kirijakosa Micotakisa toj zemlji, tokom koje je pokrenuto pitanje tursko-libijskog „memoranduma“.

Varviciotis je rekao da je putovanje premijera pomoglo da se shvati da se i grčki interesi moraju uzeti u obzir prilikom izrade morskih zona, te da Grčka, kao država članica EU, može da utiče na stav Evrope prema Libiji koja se bori sa se ponovo uzdigne diplomatski, politički i ekonomski, navodi ANA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.