U trendu

Jelisejska palata: Makron i Putin za diplomatsko resenje

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron i njegov ruski kolega Vladimir Putin saglasili su se danas da se u narednim satima omogući održavanje sastanka radne grupe s ciljem postizanja primirja na liniji kontakta u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Putin i Makron su se snažno angažovali da preduzmu sve korisne akcije radi, kako navodi zvanični Pariz, „izbegavanja eskalacije, smanjenja rizika i očuvanja mira“.

Jelijsejska palata je saopštila da su se dvojica predsednika u današnjem telefonskom razgovoru takođe saglasili da se ponovo pokrenu aktivnosti „u normandijskom formatu“ na osnovu razmene mišljenja i ukrajinskih predloga poslednjih dana.

Makron i Putin su istakli i neophodnost davanja prednosti diplomatskom rešenju za aktuelnu krizu i nastojanje da se sve učini da do takvog rešenja dođe.

„Da bi se to postiglo, narednih dana i sedmica biće u toku intenzivan diplomatski rad“, navodi Jelisejska palata, preciziravši da će narednih dana razgovarati šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ti diplomatski napori treba da omoguće „napredak na osnovama poslednjih“ razgovora, uz „uključivanje svih strana (Evropljana, saveznika, Rusa i Ukrajinaca) kako bi se došlo, ako se ispune uslovi, do sastanka na najvišem nivou a s ciljem definisanja novog mirovnog i bezbednosnog poretka u Evropi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.