U trendu

Jerevan: Jermenija ne postavlja Moskvi ultimatum

JEREVAN – Jerevan ne namerava da sa Moskvom razgovara jezikom ulitimatuma kada je reč o deblokadi Lačinskog koridora, izjavio je danas jermenski premijer Nikol Pašinjan.

Jermenski mediji preneli su ranije da je Jerevan navodno postavio Moskvi ultimatum sa zahtevom da se Lačinski koridor deblokira pre 10. januara, prenosi TAS S.

„Verujem da sa partnerima ne smemo razgovarati jezikom ultimatuma. Sve što imamo da kažemo po ovom pitanju smo već ponavljali i nema šta da se doda“, rekao je Pašinjan.

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana dostigao je vrhunac u septembru 2020, a u novembru te godine su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev i jermenski premijer Nikola Pašinjan potpisali deklaraciju o prekidu vatre, podseća TAS S.

Agencija navodi da su se sukobljene strane u tom trenutku zaustavile na svojim položajima, da je više okruga prešlo pod kontrolu Bakua, a ruske mirovne snage su bile raspoređene na liniji kontakta i na takozvanom Lačinskom koridoru.

Ruska novinska agencija navodi da je ruski predsednik Vladimir Putin posle trilateralnih razgovora sa liderima Jermenije i Azerbejdžana prošle godine rekao da je za produženje mandata ruskih mirovnih snaga potreban „zajednički dogovor“, kao i da odluka o produženju zavisi od niza pitanja, posebno od sklapanja mogućeg mirovnog sporazuma i razgraničenja između te dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar