U trendu

Jermenija odbila da bude domaćin vežbama ODKB ove godine

MOSKVA – Jermenija smatra neprikladnim da ove godine na njenoj teritoriji budu održane vežbe Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), izjavio je premijer te zemlje Nikola Pašinjan.

Naveo je da je jermenski ministar odbrane obavestio Objedinjeni štab ODKB da u trenutnoj situaciji Jermenija smatra neprikladnim da vežbe ODKB-a budu održane na njenoj teritoriji, prenosi Interfaks.

Agencija navodi da je Ministarstvo odbrane Rusije 1. januara saopštilo da će jedinice ruskih kopnenih snaga ove godine učestvovati u mirovnoj vežbi ODKB-a u Jermeniji.

Pašinjan je 23. novembra prošle godine u Jerevanu odbio da potpiše nacrt deklaracije Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB-a i nacrt o zajedničkim merama za pružanje pomoći Jermeniji.

Kako je tada prenela pres-služba vlade, Pašinjan je ukazao na značaj političke ocene ODKB-a o akcijama Azerbejdžana protiv Jermenije.

„Politička procena je neophodna, pre svega, sa moralne tačke gledišta, jer bi to trebalo da bude logična manifestacija savezničkih odnosa. Naravno, to je važno i sa aspekta obnove teritorijalnog integriteta naše zemlje, ali ova težnja sama po sebi ne znači vojnu intervenciju“, rekao je Pašinjan.

Osim toga, početkom decembra Pašinjan je izjavio da mu nije jasno kakvu je konkretnu pomoć ODKB ponudio Jermeniji kada je reč o sporu sa Azerbejdžanom, u čijem je središtu region Nagorno-Karabah.

Jermenija i Azerbejdžan, dve bivše sovjetske republike u regionu Kavkaza, vodile su dva rata i još nekoliko sukoba manjih intenziteta tokom prethodne tri decenije zbog Nagorno-Karabaha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar