Jermenska opozicija postavila ultimatum Pašinijanu

JEREVAN – Jermenska opozicija završila je današnju protestnu šetnju u Jerevanu isped rezidencije premijera Nikole Pašinijana, gde su mu postavili ultimatum da podnese ostavku do 8. decembra, prenosi TAS S.

„Zahtevamo da Pašinijan podnese ostavku do 8. decembra u podne, a ako se ne odazove ovom zahtevu, počećemo sa organizovanjem protesta širom zemlje“, saopštio je Išhan Sagatelijan, predstavnik stranke „Dašnakcutjun“.

Današnji protest održan u centru Jerevana počeo je minutom ćutanja kojim su okupljeni odali poštu vojnicima stradalim u sukobima u Nagorno-Karabahu, oblasti u susednom Azerbejdžanu s svečinskim jermenskim stanovnišstvo, oko koga su dve zemlje već skoro tri decenije u sukobu.

Direktor Službe za nacionalnu bezbednost i lider opozicione stranke „Otadžbina“ Artur Vanecjan je naveo da je 17 opozicionih stranaka predložilo da dužnost šefa vlade preuzme bivši premijer Vazgen Manukjan.

Protesti opozicije u Jerevanu počeli su nakon što je 9. novembra usvojen sporazum o potpunom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, koji su potpisali ruski predsednik Vladimir Putin, azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev i jermenski premijer Nikola Pašinijan.

Sporazum predviđa da strane zadrže svoje trenutne položaje, kao i raspoređivanje ruskih mirovnih trupa u regionu, a opozicija u Jeremeniji ga tumači kao neosnovanu odluku o kapitaluaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.