U trendu

Jerusalim: Desetine hiljada muslimana na podnevnoj molitvi u džamiji Al-Aksa

JERUSALIM – Desetine hiljada muslimanskih vernika prisustvovale su danas podnevnoj molitvi u džamiji Al-Aksa tokom prvog petka svetog meseca Ramazana, a ceo dodađaj je protekao mirno i uz stroge mere bezbednosti.

Muslimanski vakuf, organizacija koja se brine o mestu na kome se nalazi džamija Al-Aksa, saopštila je da je ovo mesto tokom prvih molitvi danas posetilo 100.000 ljudi, prenosi Rojters.

Komandant COGAT-a, ogranka izraelske vojske zaduženog za civilna pitanja na Zapadnoj obali i u Gazi, general-major Gasan Alijan, izjavio je da izraelske snage čine sve da obezbede sigirnost, prenosi Rojters.

„Sve strane žele da mesec Ramazana prođe mirno“, dodao je Alijan.

Izrael je u ponedeljak saopštio da palestinske žene, palestinski muškarci stariji od 55 godina, kao i palestinska deca do 12 godina starosti, mogu da bez vojnih dozvola uđu sa Zapadne obale u Jerusalim.

Izraelski i palestinski zvaničnici su se na sastanku u egipatskom Šarm El-Šeiku, održanom u nedelju, obavezali da će raditi na deeskalaciji situacije.

Mesto na kome se nalazi džamija Al-Aksa je sveto i za Jevreje, koji ga nazivaju Hramovna gora.

Na tom mestu često dolazi do sukoba, a 2021. godine je u ovom delu Jerusalima došlo do incidenata koji su prerasli u desetodnevni rat između Izraela i palestinske organizacije Hamas, koja kontroliše Pojas Gaze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar