U trendu

Jerusalim: Sukob demonstranata sa policijom kod zatvora

Nekoliko desetina palestinskih demonstranata sukobilo se sa izraelskim snagama reda ispred zatvora u Jerusalemu, gde palestinski zatvorenici štrajkuju glađu, dok im se istovremeno grupa izraelskih pristalica tvrdokorne politike rugala roštiljajući u blizini, prenosi AFP.

Kako se navodi, oko 1.500 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima pridružila se u ponedeljak štrajku glađu zbog loših uslova u zatvorima.

Štrajk glađu predvodi Marvan Barguti, koji je istaknuta ličnost u pokretu Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, preneo je AP.

Barguti je štrajk glađu opisao kao „novi korak u dugoj šetnji do slobode Palestinaca“.

Učesnici štrajka glađu zahtevaju hitno poboljšanje uslova u zatvoru, uključujući povećanje kontakta sa rođacima, i „okončanje izraelske prakse zadržavanja u pritvoru bez suđenja“.

Tokom godina, ankete su pokazale da je Barguti prvi izbor među Palestincima da nasledi 82-godišnjeg Abasa, koji nije obezbedio političkog naslednika.

On je uhapšen 2002. godine tokom nasilnog palestinskog ustanka i osuđen po više tačaka za ubistvo.

Izrael ga tereti za organizovanje samoubilačkih napada protiv građana te zemlje i osuđen je na pet doživotnih kazni.

Palestinski zatvorenici stupili su u štrajk na Dan palestinskih zatvorenika i uoči komemoracija kojima će se ovog leta obeležiti 50 godina od početka Šestodnevnog rata, podseća AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar