U trendu

Johanis: Napori za snažan odgovor NATO na moguće pretnje

BUKUREŠT – Rumunski predsednik Klaus Johanis poručio je danas da će biti nastavljeni napori da se obezbedi brz, odlučan i snažan odgovor Severnoatlantske alijanse na svaki mogući izazov ili pretnju.

„Nastavićemo sa našim naporima da obezbedimo brz, odlučan i snažan odgovor Severnoatlantske alijanse na svaki mogući izazov ili pretnju. Kao što smo odlučili na nedavnom samitu u Briselu, ubrzaćemo transformaciju Alijanse kako bismo dugoročno ojačali poziciju odvraćanja i odbrane NATO-a, posebno na istočnom krilu i na Crnom moru“, rekao je rumunski predsednik.

On je danas posetio vazduhoplovnu bazi „Mihail Kogalničanu“, a sa njim su bili premijer Nikolae Ćuka i belgijski premijer Aleksandar De Kru, prenosi Ađerpres.

NATO je najjača i najkonkretnija bezbednosna garancija za države članice, rekao je premijer Nikolae Ćuka, koji je još istakao da Rumunija i njeni saveznici moraju biti spremni za dugotrajnu krizu kao rezultat oružanog sukoba u Ukrajini, ali i za situaciju u kojoj će se ova kriza proširiti bliže rumunskoj granici.

On je dodao da se mora razvijati pozicija odvraćanja i efikasne odbrane na istočnom krilu NATO-a i zahvalio se belgijskom kolegi za doprinos ovoj odluci NATO.

„Hvala vam, premijeru De Kru, na vašem doprinosu odluci NATO-a da se primeni Plan postepenog odgovora. Moramo da stvorimo i ojačamo poziciju odbrane i odvraćanja na istočnom krilu NATO-a“, rekao je Ćuka, navodi rumunska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.