U trendu

Johanson: Pohvale HR, Grcka da istraži potiskivanje migranata

LUKSEMBURG – Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson pozvala je danas Grčku da pokrene istragu o izveštajima da su migranti potiskivani na nelegalan način, dok je Hrvatsku pohvalila zbog obećanja da će istražiti te navode.

Johanson se u četvrtak sastala sa ministrima unutrašnjih poslova Grčke i Hrvatske, nakon što su nemački mediji Špigel i ARD objavili da su, kako su naveli, grčki i hrvatski zvaničnici nelegalno i ponekad nasilno potiskivali migrante.

Obraćajući se na sastanku EU u Luksembergu, ona je rekla da hrvatska vlada shvata ove navode veoma ozbiljno i da će ih istražiti.

„Moj razgovor sa grčkim mnistrom je bio drugačiji i jasno sam stavila do znanja da neću prihvatiti da Grčka ne sprovede istragu o ovome“, poručila je komesarka.

Naglasila je da je neophodno da se zaštite spoljne granice EU, ali i vrednosti, vladavina prava i osnovna prava bloka.

„I ovo je apsolutno moguće da učinimo zajedno“, smatra Johanson.

U izveštajima se navodi da su nemački mediji došsli do video-snimka na kojem se vidi kako je hrvatska policija 11 puta potisnula migrante ka BiH, kao i da imaju dokaze, kao što je video snimak, da grčka obalska straža primorava migrante da se vrate na Egejsko more.

Rojters nije uspeo da nezavisnom istragom potvrdi ove optužbe.

Ministarstvo za migracije u Atini negiralo je navode o potiskivanju migranata, tvrdeći da postupa u skladu sa međunarodnim pravom kako bi zaštitilo granice Grčke i EU.

Prema međunarodnom pravu, ljudi imaju pravo da traže azil, a zabranjeno je vraćati potencijalne tražioce azila u mesta u kojima su njihovi životi ili blagostanje ugroženi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.