U trendu

Još dva slučaja majmunskih boginja u Nemačkoj

BERLIN – Najmanje dva slučaja majmunskih boginja registrovana su u Berlinu, saopštile su danas zdravstvene vlasti u glavnom gradu Nemačke, dan nakon što se u toj zemlji pojavio prvi slučaj u Minhenu.

Ministarstvo zdravlja grada Berlina je u saopštenju navelo da će se verovatno pojaviti još slučajeva u narednih nekoliko dana, dodajući da su pacijenti u stabilnom stanju i da će genetsko sekvenciranje razjasniti tip soja, preneo je Rojters.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je nakon što je registrovan prvi slučaj u Nemačkoj da bi epidemija mogla biti obuzdana ako zdravstvene vlasti reaguju brzo.

Do sada je potvrđeno oko 80 slučajeva majmunskih boginja u najmanje 12 zemalja, saopštila je ranije Svetska zdravstvena organizacija, navodeći da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva.
Majmunske boginje su najčešće u udaljenim delovima centralne i zapadne Afrike, a prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi, to je retka virusna infekcija koja je obično blaga i od koje se većina ljudi oporavlja za nekoliko nedelja.

Virus se ne širi lako među ljudima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.