U trendu

Jotova: Rizik od velikog rata ako RUS i UKR ne sednu za pregovarački sto

SOFIJA – Postoji rizik od izbijanja velikog rata ako Rusija i Ukrajina ne sednu za pregovarački sto, upozorila je danas potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova komentarišući najavu ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

„Situacija postaje sve opasnija i sve strašnija“, rekla je Jotova u Sofiji tokom tradicionalnog obeležavanja Dana Trakije, prenosi Bugarski radio.

Jotova je dodala da su ona i predsednik Bugarske Ruman Radev ponavljali da dve zemlje treba da sednu za pregovarački sto.

„Raspoređivanje većeg broja naoružanja u svim zemljama dovodi, kao što vidite, do nepredvidivih odluka i postoji veći rizik od velikog rata. Nadam se da će prevladati zdrav razum“, poručila je Jotova.

Putin je u subotu saopštio da su se Moskva i Minsk
dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije i najavio da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula.

Predsednik Rusije je istakao da će oni rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz sporazuma START.

Prema njegovim rečima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije da će snabdeti Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.