U trendu

Junker: EU neće ponovo pregovarati o Bregzitu

HAG – Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker danas je izjavio da, uprkos neuspehu premijerke Tereze Mej da osigura dovoljnu potporu za ratifikaciju Sporazuma o povlačenju u britanskom parlamentu, nema mogućnosti za novo pregovaranje o Bregzitu koji je „najbolji i jedini mogući“, ali da ima mesta za dodatna pojašnjenja i tumačenja.

Junker je na samitu lidera EU u Strazburu danas rekao da „nema prostora za nove pregovore“ u vezi sa izlaskom Velike Britanije.

On je, međutim, dodao da, „ako se iskoristi pametno, ima dovoljno prostora za dalja pojašnjenja i dalja tumačenja bez otvaranja Sporazuma o povlačenju“.

„Sastaću se večeras sa premijerkom Mej jer su se pojavili nepotrebni problemi u završnici“, dodao je Junker na raspravi o pripremi za sednicu Evropskog veća 13. i 14. decembra, izražavajući „iznenađenje“ što će Bregzit još jednom biti tema lidera EU na ovonedeljnom samitu u Briselu.

U raspravi koja je usledila posle Junkerovog govora, kandidat EPP-a za budućeg predsednika Komisije Manfred Veber rekao je da je već dosta vremena potrošeno na Bregzit.

„Sada vidimo da pokušavaju da ponovo pregovaraju. Mislim da smo već izgubili previše vremena na Bregzit“, rekao je Veber i ponovio Junkerove reči da se mogu ponuditi „dodatna pojašnjenja“.

„Svi znaju da kada izađete iz evropskog kluba gubite prednosti, to danas Britanci doživljavaju“, dodao je Veber.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da „EP u potpunosti deli stavove Komisije o Bregzitu“.

Osim sa Junkerom, britanska premijerka će s sastati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i holandskim premijerom Markom Ruteom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.