U trendu

Junker: Ako EU propadne, na Balkanu će biti rata!

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je američkog potpredsednika Majka Pensa na mogućnost još jednog rata na Zapadnom Balkanu ako EU propadne, kao posledica podsticanja članica da posle Bregzita izadju iz EU.

Pens je bio u Briselu još 20. februara ali je detalje razgovora otkrio Junker u danas objavljenom ekskluzivnom intervjuu za Fajnenšel tajms.

„Rekao sam potpredsedniku (Pensu): ‘Ne govori to. Ne pozivaj druge da izadju jer ako EU propadne, imaćete novi rat na Zapadnom Balkanu“, rekao je Junker.

Predsednik Komisije kazao je da je važno da se zemljama u regionu ponudi perspektiva članstva u EU.

„Ako ih ostavimo same – Bosna i Hercegovina, Republika Srpska (srpski entitet BiH), Makedonija, Albanija, sve te zemlje – imaćemo ponovo rat“, rekao je Junker.

Ratovi od 1991. do 2001. na teritoriji bivše Jugoslavije često se navode kao najkrvaviji od Drugog svetskog rata i poznati su po ratnim zločinima, uključujući etničko čišćenje, zločine protiv humanosti i silovanja.

Jugoslovenski ratovi takodje su bili poniženje za EU jer je uloga SAD u njihovom okončanju, iako kontroverzna, bila odlučujuća.

Situacija na Zapadnom Balkanu izaziva sve veću zabrinutost i bila je u fokusu samita EU održanog 8. i 9. marta.

Junker je takodje rekao da planira da poseti Vašington sledećeg meseca dodajući da nije siguran da li će se sresti s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

„Pokušavaju to da dogovore, ali on ima druge prioritete. Pored ostalog, on ne razume ništa o Evropi“, rekao je Junker i dodao: „Razgovarao je telefonom sa Tuskom (predsednikom Evropskog saveta) i mislio da sam to ja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.