U trendu

Jutarnji: Plenković oduzima nadležnosti Milanoviću

ZAGREB – Vlada premijera Andreja Plenkovića namerava da predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću oduzme ovlašćenja koja ima kao vrhovni komandant Oružanih snaga.

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, Ministarstvo odbrane će kažu uskoro u postupak javne rasprave uputiti predlog izmena tri ključnih zakona, koji će, između ostalog, propisati da u miru vojskom komanduje ministar odbrane i da predsednik države više ne može da penzioniše generale.

Reč je, navodi se, o izmenama Zakona o odbrani, Zakona o službi u Oružanim snagama i Zakona o pravima iz penzijskog osiguranja vojnih osoba, policijskih službenika i ovlašćenih službenih osoba. Prema informacijama Jutarnjeg, u vladi nameravaju da ove zakonske izmene izglasaju tokom jeseni.

List konstatuje da će ovi predlozi izmena dovesti do novog žestokog obračuna na relaciji predsednik Republike Zoran Milanović – premijer Andrej Plenković – ministar obrane Mario Banožić.

Podseća se da su Plenković i ministar Banožić još u maju najavili izmene Zakona o odbrani kojima bi se rešile, kako je tada navedeno, “nedorečenosti pojedinih članova”. Prema informacijama Jutarnjeg, u članu 70. Zakona o odbrani preciznije bi se definisalo komandovanje i rukovođenje Oružanim snagama i jasno bi bilo navedeno da u miru načelnik Glavnog štaba naredbe i druge odluke prima od ministra odbrane i njemu je odgovoran za njihovo sprovođenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar