Jutjub suspendovao Trampov nalog i uklonio jedan video zbog rizika od nasilja

Platforma Jutjub, u vlasništvu Gugla, suspendovao je najmanje na sedam dana kanal Donalda Trampa i uklonio jedan video zbog kršenja politike vezane za podsticanje nasilja, navela je kompanija kasno sinoć.

„S obzirom na zabrinutost zbog sadašnjeg rizika od nasilja mi smo ukinuli novi sadržaj objavljen onlajn na kanalu Donalda Trampa zbog kršenja naše politike“, napisano je na sajtu ove platforme za podelu videa.

Na naslovnoj strani Trampovog kanala stoji video od pre mesec dana odlazećeg predsednika SAD koji dovodi u pitanje proces predsedničkih izbora iz novembra, i koji je imao 5,8 miliona pregleda.

Kanal američkog predsednika je sada suspendovan za svako novo registrovanje sadržaja na najmanje sedam dana što može biti produženo, naveo je Jutjub.

Platforma podele videa je takodje navela da na neodredjeno vreme deaktivira komentare na Trampovom kanalu iz bezbednosnih razloga.

Koalicija nevladinih organizacija je juče pozvala Jutjub da ukine taj kanal i zapretila reklamnim bojkotom ako to ne uradi.

Prošle nedelje društvena mreža Fejsbuk suspendovala je Trampove naloge na Fejsbuku i na Instagramu posle nasilnog upada njegovih pristalica u američki Kapitol u vreme kada su zasedala oba doma da potvrde izbornu pobedu demokrate Džoa Bajdena.

Tviter je otišao dalje i ukino Trampov nalog, i time mu uskratio pristup njegovoj omiljenoj platformi. Ranije je Tviter već obeležavao upozorenjima njegove Tvitove o rezultatima izbora.

Tviter je takodje trajno uklonio 70.000 naloga povezanih sa pristalicama pokreta teorija zavere Kanon (QAnon), koji su pro-Tramp.

Druge društvene mreže kao što su Snapčat i Tvič su takodje suspendovale Trampove naloge.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.