U trendu

Južna Afrika se oprašta od Dezmonda Tutua

KEJPTAUN – Južnoafrička Republika će ove nedelje održati niz događaja povodom smrti nadbiskupa Dezmonda Tutua, veterana južnoafričke borbe protiv vladavine belačke manjine, koji je preminuo u nedelju u 90. godini.

Zvanična državna sahrana Tutua održaće se 1. januara u Kejptaunu, prenosi BBC.

Do tada će zvona anglikanske katedrale Svetog Đorđa u Kejptaunu svakog dana u podne zvoniti 10 minuta, u čast južnoafričkog borca protiv aparthejda i dobitnika Nobelove nagrade za mir, navodi agencija Rojters.

Tutu, koji je propovedao nenasilno suprotstavljanje tiraniji bele manjine, predvodio je brojne kampanje i marševe protiv aparthejda sa stepenica pomenutog hrama, koji je postao poznat kao „Narodna katedrala“ i moćan simbol demokratije.

Lideri širom sveta, uključujući britansku kraljicu Elizabetu Drugu, americkog predsednika Džozefa Bajdena i papu Franju, opraštaju se od Tutua, koji je, kako navodi BBC, bio jedna od najpoznatijih ličnosti u zemlji i inostranstvu.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa je u saopštenju naveo da je Tutu pomogao “oslobađanju Južne Afrike”.

U nedelju su Južnoafrikanci svih uzrasta i porekla svratili u katedralu Svetog Đorđa u Kejptaunu da polože cveće i odaju počast nacionalnom heroju zemlje.

Predsednik Bajden je poručio da mu je „slomljeno srce kada je saznao za smrt istinskog sluge Boga i naroda“, dodajući da Tutuovo „nasleđe prevazilazi granice i da će ođeknuti kroz vekove“.

Bivši američki predsednik Barak Obama je, u međuvremenu, opisao Tutua kao „mentora, prijatelja i moralni kompas“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.