U trendu

Južna Koreja: Mun pomilovao bivšu predsednicu

SEUL – Južnokorejski predsednik Mun DŽe-in pomilovao je bivšu predsednicu Park Geun-hje, koja je u zatvoru zbog korupcije, saopštilo je danas ministarstvo pravde Južne Koreje.

Park (69) je pre četiri godine postala prvi južnokorejski lider kojoj je ukazano nepoverenje od uvođenja demokratije u državi, podseća Rojters.

Tada je Ustavni sud podržao odluku parlamenta iz 2017. godine o impičmentu zbog skandala u kojem su učestvovali još i šefovi dva konglomerata, pa su oni osuđeni na zatvorske kazne.

Park je proglašena krivom jer se udružila sa prijateljem kako bi dobila desetine milijardi vona (1 dolar je 1.185 vona) od velikih konglomerata, uglavnom za finansiranje porodice prijatelja i neprofitnih fondacija.

U januaru je Vrhovni sud podržao odluku o 20-godišnjoj zatvorskoj kazni za Park po optužbi za korupciju, kojim se okončao pravni proces protiv nje.

Iz Munove kancelarije saopšteno je da je odluka da se pomiluje Park bila sa namerom da se „prevaziđe nesrećna prošlost, da se promoviše narodno jedinstvo i da se ruku pod ruku krene u budućnost“.

Rojters podseća da je Mun ranije kazao da neće pomilovati osobe osuđene za korupcije, ali brojni političari i pristalice opozicione partije Narodna moć su tražili pomilovanje za Park uoči predsedničkih izbora u martu, navodeći kao razlog njeno narušeno zdravlje i pooštravanje političkih sukoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.