U trendu

Južna Koreja: Vakcinacija protiv gripa se ne obustavlja

SEUL – Južnokorejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je saopštio da neće obustaviti vakcinaciju protiv gripa, nakon što je utvrdio da ne postoji direktna povezanost između vakcinacije i preko 20 smrtnih slučajeva zabeleženih među osobama koje su primile vakcinu.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Južne Koreje je ispitao 26 smrtnih slučajeva zabeleženih među osobama koje su primile vakcinu protiv gripa i utvrdio da oni nisu u direktnoj vezi sa vakcinacijom. Ova agencija je saopštila da u subotu planira da održi sastanak kako bi razmotrila dodatne analize, preneo je Rojters.

Broj smrtnih slučajeva zabeleženih među osobama koje su primile vakcinu protiv gripa u Južnoj Koreji danas je dostigao 36, zbog čega su lekari i političari zatražili da se obustavi vakcinacija kojom bi trebalo da bude obuhvaćeno oko 30 od 52 miliona građana ove zemlje.

Mladić star 17 godina bio je među prvim osobama vakcinisanim protiv gripa koje su izgubile život, a Nacionalna forenzička služba je izvršila obdukciju i utvrdila da vakcina nije bila uzročnik smrti. Isti zaključak izveden je i na osnovu obdukcije nekoliko drugih osoba koje su preminule nakon vakcinacije, prenela je južnokorejska agencija Jonhap, pozivajući se na izjave policijskih zvaničnika.

Premijer Južne Koreje Čung Sje-kjun izjavio je saučešće porodicama preminulih i pozvao na sveobuhvatnu istragu kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

Eksperti za sada tvde da postoji mala verovatnoća da su smrtni slučajevi povezani sa vakcinacijom ali mnogi građani su i dalje zabrinuti, rekao je premijer.

Povećanje broja preminulih među vakcinisanim građanima podstaklo je debatu o tome da li bi vakcinacija trebalo da bude obustavljena ili ne.

Udruženje lekara Južne Koreje pozvalo je na privremenu obustavu vakcinacije dok se ne potvrdi bezbednost vakcine, dok je udruženje za imunizaciju saopštilo da ne postoji povezanost između smrtnih slučajeva i vakcinacije, zbog čega tvrdi da nema razloga za njeno obustavljanje.

Domaće farmaceutske kompanije su većinski proizvođači vakcina protiv gripa koje se koriste u zemlji, zajedno sa francuskom kompanijom „Sanofi“.

Direktor južnokorejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti je saopštio da bi ove kompanije i dalje trebalo da dostavljaju vakcine, ali da bi vlada mogla da razmisli da obustavi upotrebu onih vakcina iz iste serije proizvedene na isti dan kao i vakcine koje su primile osobe koje su preminule. Jedna serija se sastoji od oko 150.000 doza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar