U trendu

Južnokorejska opozicija traži istragu o špijunaži SAD u vezi sa curenjem dokumenata

Južnokorejska opozicija zatražila je od vlasti da istraže navode o špijunaži SAD-a u raznih zemljama iz procurelih tajnih dokumenata koji, kako izgleda, otkrivaju da Vašington nadzire i svog azijskog saveznika.

Posebno osetljivi tajni američki dokumenti objavljeni onlajn poslednjih nedelja naizgled ukazuju da su SAD špijunirale savetnike južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola po pitanju nacionalne bezbednosti da bi garantovali isporuku oružja Ukrajini.

Objava o ovom procurelom dokumentu izazvala je kritike u Južnoj Koreji po pitanju osetljivosti komunikacija unutar ključnih tela zemlje, među kojima je i njeno predsedništvo.

Politički protivnici optužili su vladu da pokušava da ignoriše incident i da smiri odnose sa američkim saveznikom uoči posete predsednika Juna Vašingtonu kasnije ovog meseca.

„Vlada treba u potpunosti da rasvetli navode o prisluškivanju i ako se pokažu osnovanim treba da dobije izvinjenja od SAD i garancije da se neće ponoviti“, rekao je danas Li Dže-mjung, vođa opozicione Demokratske partije.

Južnokorejsko predsedništvo pokušalo je juče da umanji značaj curenja dokumenata navodeći da je znatan broj njih falsifikovan.

Desetine fotografija dokumenata cirkulišu nekoliko nedelja na društvenim mrežama i servisima kao što su Tviter, Telegram i Diskord.

Pentagon je naveo da utvrđuje da li su dokumenta autentična i ukazao da je najmanje jedan dokument izgleda menjan.

Kopija jednog od dokumenata koji je procurio u koji je Frans pres imao uvid pokazuje razgovore između visokih zvaničnika južnokrejske nacionalne bezbednosti koji se pitaju o isporuci oružja Ukrajini i municije proizvedene u Južnoj Koreji i mogućem kršenju nacionalne doktrine do koje bi to moglo da dovede. Južnokorejski stav je da ne prodaje oružje nijednoj zemlji u ratu.

Jedan od zvaničnika predložio je da se oružje izveze u Poljsku da bi se zaobišla ta mera, pokazuje dokument.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.