U trendu

Kabul: Protest žena okončan pucnjima u vazduh

KABUL – Talibanske specijalne snage u kamuflažnoj odeći ispalile su danas pucnjeve u vazduh, čime je u Kabulu iznenada i na zastrašujući način okončan najnoviji protestni marš avganistanskih žena koje traže ista prava koja su imale do sada od novih vladara.

Istovremeno, šef moćne pakistanske obaveštajne agencije, koja ima veliki uticaj na talibane, posetio je iznenada Kabul, preneo je AP.

Marš žena počeo je mirno, demonstranti su položili venac ispred Ministarstva odbrane Avganistana u čast avganistanskih vojnika koji su poginuli boreći se protiv talibana pre nego što su krenuli ka predsedničkoj palati.

Kada su demonstranti stigli do predsedničke palate, 10-ak pripadnika talibanskih specijalnih snaga utrčalo je u masu, pucajući u vazduh i poslavši demonstrante u beg.

Talibanski zvaničnici obećali su ženama da će im biti data prava, ali žene, sve u ranim 20-im, su skeptične prema takvom obećanju.

Talibani su obećali inkluzivnu vladu i umereniji oblik islamske vladavine nego kada su poslednji put vladali zemljom od 1996. do 2001. godine, ali mnogi Avganistanci, posebno žene, veoma su skeptični i plaše se da će ostati bez prava koja su stekli tokom poslednje dve decenije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.