U trendu

Kako je tekao razgovor Vučića i Putina?

PEKING – Predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, sastali su se danas pre podne u Pekingu na marginama foruma „Jedan pojas, jedan put“, a reč je prvi uzeo Putin, istakavši odmah na početku da je veoma zadovoljan što se ponovo sastaje sa Vučićem, objavljeno je na sajtu Kremlja.

„S toplinom se sećamo gostoprimstva koje je ukazano meni i našoj delegaciji tokom posete Beogradu 17. januara. Tada održani razgovori doprineli su širenju uzajamne saradnje i aktiviranju bilatrealnih veza. To se odražava i na obim robne razmene, koji se prošle godine, skromno, ali ipak povećao za dva odsto“, rekao je Putin, u delu sastanka koji je bio otvoren za medije.

Putin je rekao i da između dve zemlje postoje stalni politički kontakti između Ministarstava inostranih poslova, a odnosi se razvijaju i u osetljivoj oblasti kao što vojno-tehnička saradnja.

„Radujem se zbog mogućnosti da se sastanem sa vama na marginama današnjeg događaja i da porazgovaramo o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu“, rekao je Putin.

Vučić je Putinu, na ruskom, uzvratio:

„Gospodine predsedniče, poštovani Vladimire Vladimiroviču, dragi prijatelju!
Veoma se radujem susretu sa vama danas.“

On je rekao da je Putinova istorijska poseta Srbiji imala veliki značaj za dalji razvoj saradnje i odnosa između Srbije i Rusije.

„Vaša poseta je donela puno konkretnih rezultata, ali to je bila poseta s dušom, jer je dotakla dušu svakog građanina Srbije“, rekao je Vučić.

On se Putinu još jednom zahvalio za ogromnu podršku razvoju najboljih političkih odnosa između dve zemlje.

„Moram da izrazim zahvalnost za podršku koju pružate teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije, i za to što podržavate našu zemlju u svim međunarodnim organizacijama. To je za nas veoma važno pitanje“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da po pitanju Kosova ima puno pritisaka na Srbiju.

„Još jednom vam hvala za nedvosmislenu podršku“, rekao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, treba istaći da je stalni rast obima robne razmene – zajednički uspeh.

„Imamo saradnju u mnogim oblastima. Smatram da u oblasti energetike, infrastrukture, inovacija, tehnološkog razvoja treba da ojačamo i učvrstimo naše odnose. Još jednom hvala za današnji susret“, rekao je Vučić.

Vučić je na kraju naveo da je danas Veliki petak i poželeo Putinu radostan i blagosloven Uskrs, uspeh i sreću bratskom, ruskom narodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.