U trendu

Kalabuhov: 9. maj je naše zajedničko pamćenje i naš ponos

SARAJEVO – Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov čestitao je Dan pobede nad fašizmom, uz poruku da je 9. maj naše zajedničko pamćenje i ponos, dan kada se izražava počast i zahvalnost precima.

„Na današnji dan, tačno pre 77 godina, nacistička Nemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Na zgradi Rajhstaga u Berlinu, bila je postavljena sovjetska zastava. Desilo se ono za čime su čeznuli svi narodi Evrope – proglašena je pobeda nad fašizmom“, naveo je Kalabuhov.

Istakao je da se sećamo tog svetlog, dugo iščekivanog dana svake godine.

„Za sve Ruse – ali verujem da je i na ovim prostorima – ovo glavni, najdraži, sveti praznik koji slavimo svi zajedno. Bez podela i izuzetaka. Danas smo svi ujedinjeni kao i tog dalekog maja 1945. godine“, istakao je ruski diplomata u vido poruci.

Danas se, istakao je, odaje počast i izražava beskrajna zahvalnost precima i dodao da je zahvaljujući njihovoj junačkoj hrabrosti, odanosti, ljubavi prema otadžbini i veri u pravdu dobijeno sveto pravo na mir, slobodu i budućnost.

„To su iste osobine, tipične za ruski narod, koje danas pokazuju naši vojnici u nepomirljivoj borbi protiv novog žarišta fašizma u Evropi, i to – u neposrednoj blizini naših granica. Zbog svega toga nemamo moralno pravo da se odreknemo tih blaga i tih vrednosti, radi odbrane zbog kojih su naši najdraži prolivali krv i žrtvovali svoje živote“, naveo je ambasador Rusije.

Istakao je da se ne smije predati pamćenje o 27 miliona sovetskih građana, čiji je životni put precrtao Drugi svetski rat.

„Dužni da prenesemo potomcima istinitu sliku o tome šta se dešavalo tokom svih tih strašnih godina i zašto je naša sveta obaveza da ne dopustimo obnavljanje nacizma u bilo kojem njegovom obliku“, naveo je Kalabuhov, uz najsrdačnije čestitke svima povodom današnjeg praznika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar